Vi vet nå mer enn noensinne tidligere om samspillet mellom vita-miner og mineraler. At du selv oppdaterer din kunnskap er livsviktig for den fremtidige helsen. Som du sikkert vet er vitaminer og mineraler livsviktige for god helse, men visste du at de også kan ha en negativ innvirkning?

For mye sink kan motvirke vitamin D. Derfor kan et anseelig inntak av sink forårsake en ubalanse i vitamin D-nivået. Derimot vil for lite vitamin D motvirke kalsium, og skape reduserte muligheter for kalsiumopptak. Nå har du plutselig kalsiummangel.

For mye vitamin C kan forårsake kobbermangel, og gjør at for mye jern lagres i kroppen. En dominoeffekt oppstår. Samtidig som du vet at kroppen trenger både vitaminer og mineraler, kan for mye av noe være like ille som for lite. De kommende årene vil man nok oftere betrakte ”overernæring” (for mye av et næringsstoff) som et større problem enn undererernæring.

Dette forklarer hvorfor det ikke holder å ta et multivitaminpreparat eller å øke inntaket av vitamin C eller andre næringsstoffer uten å vite den faktiske mineralbalansen. Du risikerer bare å skape ytterligere ubalanser.